The Fresh Loaf

News & Information for Amateur Bakers and Artisan Bread Enthusiasts

dorothy62's blog

dorothy62's picture
dorothy62

 

 

 

A tészta:

50 dkg finomliszt

3 dl tej

1 tojás+1 tojássárga

8dkg cukor

5 dkg reszelt gyömbér

pici só

10 dkg olvasztott ráma

2,5 dkg friss élesztő

Az élesztőt felfuttatjuk, majd begyúrjuk a tésztánkat, utoljára öntsük hozzá az olvasztott ráma margarint.

Pihentetjük, duplájára kelesztjük és jól meglisztezett lapon kézzel széthúzzuk, téglalap alakú és egyforma vastag legyen mindenütt, max. 1 cm vastag.

10 evőkanál instant cukrozott kakaót

10 evőkanál kristálycukrot

100 gr tejcsokit nagyreszelőn reszelve szétszórunk a tésztán egyenletesen, majd óvatosan felhajtogatjuk, hosszára egy kicsit meghúzogatjuk,majd félbehajtva összefonjuk a két szárat.

Sütőzacskóban pihentetjük kb. 25 percig, megkenjük tojással,bekötjük a zacskót,és gázsütő 2-3 fokozatai között előmelegített sütőbe tsszük.

Amikor szépen felemelkedik feljebb vesszük a fűtést és barnára sütjük.

 

more: http://izrobbanas.freeblog.hu/categories/pekseg/

dorothy62's picture
dorothy62

Hozzávalók:

3 dkg élesztő
3 dl tej
1 szem citrompótló összetörve
2 ek. kr.cukor
40 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
1 egész tojás
1 tojássárgája
8 dkg olvasztott vaj
1 tojássárga és 1 ek.porcukor a kenéshez
Töltelék:
Nagyon egyszerű 25 dkg darált mák és 20 dkg kr.cukor elkeverveEgy dl tejben kis liszttel és pici cukorral kelesztjük meg az élesztőt. A lisztet kimérjük és sorban beledolgozzuk a hozzávalókat. A vajat (margarint) a legvégén adjuk hozzá, és alaposan meggyúrjuk. Kelesztés 1 órán át, langyos helyen, majd a tésztát kétfele vesszük kinyújtjuk, és megtöltjük a mákkal. Óvatosan feltekergetjük tepsire helyezzük és újabb 30 percet kelesztjük langyos helyen. Sütés előtt megkenjük a porcukorral elkevert tojássárgájával. Közepesen meleg előmelegített sütőben kb 45 perc alatt elkészül.Jó tudni:


A lisztet érdemes szitálni, mert közben oxigént visz magával a tálba és szebben fog megkelni a tészta. Amibe olvasztott zsíradék kell, ott  a liszt 20 %-át réteslisztre kell cserélni. A citrompótlóban lévő aszkorbin miatt marad puha a sütemény napokig, ajánlott minden élesztős tésztába. Kelesztés dagasztógép nélkül:a a sütőt 5 percre begyújtjuk és elzárjuk, majd a tésztástálat egy kendőbe tekerve betesszük,  a hő a kelesztés végéig kitart. A porcukros tojástól lesz ropogós barna a mákos külseje.


more:  http://izrobbanas.freeblog.hu/categories/pekseg/

dorothy62's picture
dorothy62

 

Hozzávalók:

66 dkg liszt

10 dkg rétesliszt

350 ml tej

125 ml étolaj

1 zacskó szárított élesztő+2 dkg élesztő kelesztve

2 tojás felverve

1 evőkanál cukor

1 evőkanál őrölt kömény

2,5 dkg só

Az összeállításhoz:

5dkg olvasztott vaj, szezámmag, lenmag

Összegyúrjuk, az olajat a végén tesszük bele,  25 percig kelesztjük. A sütőt begyújtjuk és 160 cfokra állítjuk.

A tésztát kétfelé vesszük és az első feléből 5 db 22 cm átmérőjű körlapot nyújtunk. Egyenesen a tepsibe tesszük, a lapokat egymásra helyezés közben megkenjük olvasztott vajjal, (ecsettel). Középről indulva nyolc felé vágjuk pizzavágóval, úgy, hogy a szélénél egy cm mélységig egyben hagyjuk és a szeleteket kihajtjuk a tészta szélére.

A második fél tésztának a negyedét levágjuk,ez lesz a buci a virág közepén, a maradékot 5 felé vágjuk, nyújtjuk ,14 cm átmérőjű lapokra és amikor egyberaktuk beletesszük a tepsibe a kör közepére. Úgy vágjuk be, hogy a szirmok a külső szirmok közé essenek, majd beletesszük a bucit  közepére.

Tej-tojás keverékkel megkenjük, szárítjuk-kelesztjük, újrakenjük és megszórjuk szezámmaggal, lenmaggal. Betesszük a meleg sütőbe, 15 -20 perc múlva kicsit feljebb vesszük a lángot, hogy szépen megpiruljon a teteje.

more: http://izrobbanas.freeblog.hu/categories/kenyer/

 

How to make:             

http://gourmandine.ro/aluaturi-sarate/paine-floarea-soarelui/

 

Subscribe to RSS - dorothy62's blog