The Fresh Loaf

A Community of Amateur Bakers and Artisan Bread Enthusiasts.

Kovász készítés, fehér-lisztből.

Szanter5339's picture
Szanter5339

Kovász készítés, fehér-lisztből.

A legegyszerűbben elkészíthető természetes kovász, ahogy én készítem:Egy befőttes üvegbe tartom a kovászt, és nem a csavaros tetőt használom, hanem a nagy dobozos tejfölnek a tetejét.Én  a konyhában tartom az üveget, naponta többször , mikor arra járok, megemelgetem a tetőt ( megszagolom, imádom) és adok neki kicsi friss levegőt, így nem lesz elviselhetetlenül erősen savanyú illata.  Első nap: 4 evőkanál langyos vízbe teszek 4 evőkanál fehér lisztet (BL55) és fakanállal összekeverem, majd felverem, mint a galuskatésztát.Utána minden nap:3 evőkanál langyos víz, 3 evőkanál liszt(BL55)Minden nap ugyan abban az időpontban (reggel vagy este) etetem.Nem kell megijedni, mert az első 1-2 nap kicsit visszataszító illata van, de a harmadik naptól kezd savanykás, kovászillatúvá válni és lassan kezd emelkedni, majd visszaülepedni.Akkor a legaktívabb, mikor az erjedéskor a legmagasabb az üvegben.  Ahogy telnek a napok, egyre intenzívebb lesz az illata és egy hét után már bátran lehet használni! Hetente sütök ezzel a módszerrel, hogy minden nap etetem a kovászom, és így  pont elég az üvegben az a mennyiség , mikor kiveszem a sütéshez való adagot, majd kezdem ismét az etetést. Annyi kovász mindig marad az üvegben, ami beindítja a következő erjedést.

 

Ha valaki ritkábban süt, akkor be kell tenni a hűtőbe az üveget  és a sütés előtti estén kivenni és ismét megetetni. A hűtőben egy-két hétig lehet tartani.

Comments

Eszter78's picture
Eszter78

Szia! Elkezdtem csinálni a kovászt. Nagyon szépen beibdult, de sajnos az egyetlen észrevehető nagy sürgés forgásban elfelejtettem megetetni. Reggel, mikor belém egy tudatot készített, rögtön megetettem, azóta reggel etetem, nincs egy nagy és sok bubija, mint men eddig. Jó még ettől vagy kezdjem újra? Szombaton kezdtem neki. Azt mondja, hogy nem írtam, így az liszt, amivel elkeztem elfogyott kb. a 4. etetés után, ilyen másikat kellett bontanom. Lehet az a baj?